Infrastructure as a Service

Het doel van een infrastructuur binnen een organisatie is het overbrengen van informatie en gegevens. Hier zijn geografisch redundante rekenkracht, opslag en IP internetverbindingen voor nodig. Infrastructure as a Service of IaaS is een dienst die dit verzorgt. Het biedt de mogelijkheid om op een flexibele manier gebruik te maken van grote cloud clusters met virtueel geheugen, snelle SSD opslag, een stabiel netwerk en internetmogelijkheden. Deze ruimte kan vervolgens worden gebruikt om zelf servers in te richten. Dit kunnen Linux webservers, Windows applicatie servers of andere besturingssystemen zijn die worden ontsloten naar het internet.

Veel bedrijven regelen deze ontsluiting liever niet zelf. En niet voor niks want dit heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Denk hierbij aan het aanschaffen, inrichten en vervangen van servers, storingen verhelpen en het maken van backups. Hiervoor moeten er investeringen worden gedaan en het aantal manuren dat het kost om alles in de lucht te houden, is groot. Simpel gezegd is het uitbesteden van deze lasten Infrastructure as a service.

Deze manier van cloud computing brengt vele voordelen met zich mee. Zo zorgt het virtualiseren van servers ervoor dat u snel en eenvoudig kunt uitbreiden als dit nodig is, zonder hoge kosten of risico's. U betaalt alleen voor wat er daadwerkelijk gebruikt wordt. Een enorme vooruitgang in schaalbaarheid en flexibiliteit dus.