Webhosting

Webhosting is het bieden van een plek voor een website. Iedere website neemt ruimte in beslag. Webhosting biedt deze ruimte en zorgt ervoor dat een website online en benaderbaar is. Voor kleine websites is dit zo geregeld, er zijn genoeg aanbieders die voor een paar tientjes per jaar een website in de lucht kunnen houden. Voor grotere commerciële partijen ligt dit iets ingewikkelder. De hosting van een website die dagelijks duizenden bezoekers heeft, is cruciaal. Als zo’n website niet altijd bereikbaar is, kan dit direct zorgen voor problemen bij de eindgebruiker of financiële schade bij de organisatie. Om dit te voorkomen wordt alles dubbel uitgevoerd. Dit betekend dat er gebruik wordt gemaakt van twee geografische locaties.

Maximaal presteren

Een mooie website met veel toepassingen is een grote investering. Naast dat deze altijd bereikbaar moet zijn en dus stabiel is, moet deze ook maximaal kunnen presteren. Dit betekent dat een plotselinge piek van dataverkeer gewoon verwerkt moet kunnen worden. Dit kan worden gerealiseerd door veel meer ruimte te reserveren dan dat er eigenlijk nodig is. Deze redundantie wordt N+1 genoemd waarbij N staat voor nominaal, het absolute hoogtepunt in dataverkeer en +1 voor de verdubbeling hiervan.

Beveiliging

Een website moet natuurlijk ook veilig zijn. Dit gebeurt door middel van een beveiligingslaag waar een firewall op wordt gezet. Hierdoor wordt al het verkeer wat naar binnen en naar buiten gaat, gefilterd.